Введення В Культуру Devops: Про Практики Та Роль Devops Інженера: Стаття З Блогу It-школи Hillel

Ця роль ідеально підходить для тих, хто добре володіє комунікативними та організаційними навичками. Коли наймають інженера DevOps на повний робочий день, процес передбачає витрати, пов’язані з наймом, адаптацією та навчанням. Навпаки, аутсорсинг послуг DevOps усуває ці попередні витрати, оскільки постачальник послуг уже має команду кваліфікованих професіоналів.
В Jenkins багато інструментів для тестування, збирання, перевірки коду. Для зберігання вихідного коду до Jenkins можна додати GitLab, а можна і власний Git-сервер. Можна запускати його на Jenkins, прикрутити до нього виконавці, на яких проходитиме збирання. Далі знадобиться сховище для артефактів, тобто того, що вийшло в результаті збирання коду.

Ansible також впровадив безагентную архітектуру для більш безпечної та легкої автоматизації управління конфігурацією. Якщо ви тільки починаєте свій шлях у вивченні методології DevOps або ж плануєте розширити знання в цій сфері, вибір інструментів може стати проблемним. Щоб спростити вашу задачу, ми зібрали головні 10 інструментів DevOps, які користуються попитом серед фахівців. DevOps — це набір практик, який потрібен для автоматизації та інтеграції процесів між розробниками ПЗ та ІТ-командами.
Приблизно 10  хвилин від старту до фінішу, й інфраструктура підніметься. Може, комусь цікава буде вакансія DevOps-а (senior) з релокацією в Угорщину? Важливе знанням німецької мови С1,або хоча б В2, англійська по замовчуванню.

Роль Devops – Основні Обов’язки

При збиранні Java-додатку отримуємо JAR-файл, для Windows – exe-файл або dll. До Jenkins можливо також під’єднати Nexus або Artifactory, в які потраплять файли, отримані після збирання. Таким чином складається СІ-процес, з інструментів, які зручніші в користуванні. Чи легко DevOps-інженеру з України знайти своє місце в закордонній команді. Зараз працювати віддалено стало простіше — місце розташування відіграє меншу роль. Я живу в Австралії і тут розташування зазвичай має велике значення, але сьогодні я набираю на свої проєкти потрібних людей з будь-якої точки, оскільки ми здебільшого працюємо з дому.
Якщо вам потрібен інстанс певної потужності на тривалий проміжок часу (пів року, рік, два тощо), ви також можете зекономити кошти. Крім цього, до галузі знань «девопсу» мають належати сучасні хмарні рішення та інструменти, а також системи управління версіями програмного коду (Git тощо). Знання та вміння працювати з Cloud Automation для DevOps (такі платформи, як Azure, AWS, GCP, Alibaba тощо). Кількість вакансій для DevOps на відомих сайтах пошуку роботи зросла на 75%, а згадки про навички DevOps у соцмережах, таких як LinkedIn, зросли на 50%. Це підтверджує, що ринок DevOps буде розвиватися, а кадровий голод тільки збільшуватиметься.
Якщо раніше компанії просили за тренінги чималі гроші, то зараз вони існують у вільному доступі, тому що конкуренція стала високою, і потрібно активно залучати людей до свого продукту. Платформи почали визначати реалізацію програм, тому розробник не може написати хороший додаток без знань про платформи. Тому що DevOps практики, про які йтиметься нижче, повинні впроваджуватися на рівні компанії, а не на рівні відділу або групи. Люди в компанії повинні знати і про розробку програмного забезпечення, і тонкощі використання інфраструктури. Якщо перший фактор ще може здатися досить спірним, то другий — більш однозначний. Це широкий розвиток хмарних сервісів, відмова від хостингу на своїх серверах і підтримки своєї інфраструктури як такої.
Жінки впевнено можуть скласти конкуренцію чоловіками та бути затребуваними програмістами, системними адміністраторами, архітекторами ПО, і так далі. Back-end розробниці та розробники фокусуються на серверній частині веб-додатків. Вони працюють з базами даних і забезпечують, щоб вся інформація на сайті оброблялась правильно. Ця роль вимагає глибоких знань в області програмування і може підійти тим, хто любить розв’язувати складні проблеми. Більшість з цих інструментів і платформ можна вивчити в нашому Навчальному центрі «Мережні Технології» на курсі NT-DevOps «DevOps методології, вибір платформи і інструментів реалізації».
Перш за все, це класичні проблеми на кшталт Configuration Management, Infrastructure as Code, CI/CD, Monitoring, Security. Насамперед DevOps-інженер зустрічається з побудовою CI/CD, і якраз тут дуже добре, коли в нього є досвід програміста, коли він може оцінити, наскільки зручно користуватися збудованим CI/CD. Аутсорс вимагає частої зміни технологій, що не дає змоги зупинитися на обмеженому стеку і поглибити знання. IT розвивається настільки швидко, що людина банально не встигає все читати. Це призводить до порушення life-work балансу та вигорання.
Я бачив підхід, коли DevOps команда надає продуктовим командам платформу для роботи (єдиний підхід і реалізація CI/CD, шаблони для компонентів, що часто зустрічаються, тощо). У такій моделі всі команди незалежні, і в ній немає DevOps’а на команду, а це вимагає від розробників розуміння DevOps практик. Не скажу, що все виходить одразу, але через деякий час робота вакансія Middle Senior DevOps Engineer в такому режимі проходить досить комфортно. Щоб з’ясувати, чому системний адміністратор — не системний інженер, потрібно уточнити звідки беруться DevOps-и. Якщо відкрити Google і пошукати ІТ-курси, то більшість з них буде пов’язано з розробкою або тестуванням. Курси DevOps зараз знайти можна, але вони будуть у меншості, а десь 2 роки тому їх практично не було.

  • Вміє автоматизувати завдання за допомогою сценаріїв оболонки.
  • Вони розробляють тестові сценарії, виконують ручне та автоматичне тестування та співпрацюють з розробниками, щоб виправити виявлені проблеми.
  • Так ось, після розподілу для багатьох девелоперів цикл життя програмного забезпечення став закінчуватися командою «git push», при закритті останнього бага.
  • Пайплайн налаштовується у декларативному або скриптовому стилі на мові Groovy, а файл конфігурації (Jenkinsfile) знаходиться у системі контролю версій разом з вихідним кодом.
  • Таким чином уникнути небажаної втрати важливої інформації, що призведе до неприємних наслідків.

Тому рекомендовано одночасно ранити щонайменше два контейнери, які виконують ідентичні функції. У такому випадку, якщо один контейнер впаде, то буде доступний інший, доки буде розгортатися другий — так ми уникаємо статусу downtime. Таким чином Kubernetes може стежити за сотнями сервісів, які раняться одночасно.

Переваги Devops

При переманюванні фахівця можуть пропонувати й більше, ніж у середньому для DevOps певного рівня. Зібрали «шпаргалку», чим відрізняються скіли для девопс-розробника залежно від рівня фахівців. За даними Djinni, Middle DevOps традиційно входить до списку ТОП 5 професій, які найбільше шукають рекрутери. Цей модуль акцентується на основах вебсерверів з особливим наголосом на Nginx та PHP-FPM.
Тімліди ставлять задачі членам своєї команди та координують процес їх виконання. Крім того ліди є менторами для своєї команди, допомагають з технічними питаннями і частіше за інших здійснюють code evaluate. Функціональні тестувальники, покликані тестувати frontend-частину, розбираються з результатами роботи UX-команди і бізнес-аналітика, а також пишуть тест-план і тест-кейси.
Найбільш потрібні для цієї професії зараз Python, Go, C#, Bash, Java, Kotlin, Golang. Не менш важливе вміння перекласти ІТ-мову на бізнесову (і навпаки) й навички давати ефективний зворотний зв’язок. Для початківців пропоную для початку глянути дорожню карту професії DevOps, аби зрозуміти, з чого почати. Простіший спосіб — це пошукати онлайн-курси, взяти список тем і самостійно пройтися по ним. До прикладу, важливий аспект DevOps методології — це CI/CD, він буде у списку всіх курсів. Тож заходите в YouTube і шукаєте базові речі по CI/CD.
Моя рекомендація — AWS, Terraform, Kubernetes, Prometheus Stack, EFK. Звучить просто, на ділі — адище з купи інформації, великий поріг входження і навчання не менше ніж рік. Якщо розпорошуватися і додати ще фішечок — є ймовірність закінчити навчання в той момент, коли технологія застаріла і більше нікому не потрібна. Усі команди запам’ятати неможливо, але важливо знати певний алгоритм дій.
Основні ролі девопс-інженера в ІТ-компанії
Для просунутих рекомендую A Cloud Guru (колишній Lunux Academi) та Udemi. Звісно, я вас не здивую, але я з цими сервісами готувався до сертифікації, закривав прогалини в IaC та інших цікавих темах по типу GitOps чи Deployment Strategies. Більшість компаній пропонують своїм працівникам акаунт на цих сервісах безкоштовно. Що це за професія — DevOps-інженер, що входить до його обов’язків та як ним стати, розповідає Володимир Шинкар, Senior Lead DevOps Engineer в Intellias. В будь-якому випадку, цей матеріал допоможе обрати оптимальний шлях до бажаної посади. У цьому модулі ти отримаєш розуміння основ RESTful API, дізнаєшся про jq — інструмент командного рядка для обробки та маніпулювання JSON-даними.

Мови Програмування

Я не впевнений, що є щось наднове, що мене схвилювало б. K8s, Terraform, хмарні технології та DevOps аналітика існують не перший рік, але все ще не так широко розповсюджені, як я сподівався. Основний принцип роботи девопсу – це підтримка безперервного процесу розробки.

Обрана інфраструктура почала визначати архітектуру програми. AWS, Azure, Heroku, DigitalOcean почали робити за вас вашу роботу. Тепер не треба без особливої ​​потреби вигадувати 1001 варіант написання балансеру або шардінгу — це все доступно з коробки.

Center Devops Engineer

Головне — знати мову настільки, щоб використовувати її для написання програм для автоматизації процесів. Зазвичай DevOps інженери вивчають Python, Ruby, Node.js, Go, Rust, C або C++. Після закінчення навчання наш HR-менеджер допоможе тобі створити актуальне резюме та підготуватися до інтерв’ю. Ви повинні бути готовими працювати не тільки в класі, але і закріплювати отримані знання, виконуючи домашню роботу.

Супер детально можна ознайомитися на Github — у відмінному roadmap для вивчення та підготовки, а я зроблю акцент на найважливіших аспектах і галузях знань. На жаль, не всі покривають інфраструктуру кодом і цим самим наражають себе на небезпеку. Так, у ситуації фейлу системи саме DevOps опиняється в «центрі пожежі». Усе переходить у статус downtime — зупиняється нетворкінг, інстанси, на яких раняться вебсервери, і, як результат, втрачаються гроші. Тоді й усвідомлюєш, наскільки важливим є покриття інфраструктури кодом.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *